20 Ekim 2010 Çarşamba

Uygun kreş ya da Uygun kreş

Çocuğumuzu kreşe verme dönemimiz yaklaştıkça anne olarak hepimizin ortak doğal kaygıları gün yüzüne çıkar. Kreş çocuk için oldugu kadar anne için de zorlu bir alışma süreci şüphesiz. Hem çocuğumuzu bir yere emanet etme duygusuna alışmak, hem ondan ayrı kalma düşüncesine kendimizi hazırlamak hem de bugüne kadar dert ettiğimiz ya da etmediğimiz yeni kaygılarla tanışmak ebeveynler için kolay değildir. Çocuğun yaşayacağı değişime, bu sürece nasıl adapte olacağımıza, nasıl bir tutum göstereceğimize dair düşüncelerimiz şöyle dursun, ilk başta gece gündüz kafamızı hep aynı soru meşgul eder. Nasıl bir kreş seçeceğiz? Nelere dikkat edeceğiz?

Bugünlerde benim kafam bu soru ile hayli meşgul iken ve araştırmalarımı bu yönde yoğunlaştırmışken belki bu konuda taze tecrübelerim aynı soru ile meşgul ebeveynlere fikir verebilir diye umuyorum.

Başlangıç olarak değerlendirilmesi gereken bence 5 ana konu var fikrimce;

Mekan, Verilen hizmet/Bakım koşulları, Çalışanlar, Bilgilendirme ve Gözlem.

Mekan:

Bu dönem belki başınızı döndürecek, aklınızı karman çorman edecek kadar çok kreş gezebilirsiniz. Pek çoğu görüntüde sizi büyüleyebilirken hizmet olarak daha ilk günlerden sizi hayal kırıklığına uğratabilir, yada belki pek gösterişli olmayan bir mekan çocuğunuzun gelişimine büyük katkı sağlayacak özelliklere, artılara sahip olabilir, o halde ilk kriterimiz görüntüye aldanmadan objektif olarak gözlemlemek.

Kreş ile ilgili ilk akla gelmesi gereken soru sanırım kreşin çalışma saatleri olmalı. Devamında çocukların güvenliğinin nasıl sağlandığı, kreşin temizliğinin ne sıklıkta yapıldığı (örneğin tuvalet temizliği) Kreşin yangın alarmı yada yangın çıkışının olup olmadığı gibi konuları sorgulamak gerekiyor. Ayrıca içeriye giriş çıkış kontrollerinin nasıl yapıldığına da sormakta fayda var, örneğin yabancı biri elini kolunu sallayarak binaya girebilir mi, ya da çocuğunuzun kimseye görünmeden binadan çıkma tehlikesi var mı? kapıda görevli birileri her zaman bulunuyor mu?


Verilen hizmet/Bakım koşulları:


Kurumun Eğitim Politikası nasıl, disiplin nasıl sağlanıyor? Kreşe yeni başlayanlar ile nasıl ilgileniliyor, arkadaşları ile nasıl kaynaşması sağlanıyor. Yıl içinde nasıl aktiviteler yapıyorlar, bunlar ne kadar önceden planlanıyor. Açık alanda ne sıklıkta aktivite yapıyorlar, ne kadar sürüyor? Çocuklara nasıl yiyecekler veriliyor, beslenme uzmanlarına danışılıyor mu? Örneğin verdikleri meyve suyu, bisküvi yada kek türü yiyecekler hazır mı? ev yapımı mı? Hazır ürünlerde hangi markaları kullanıyorlar. Yemek hazırlanan yerin hijyenik koşulları nasıl. Çocukların alerjik durumlarını göz önünde bulundurarak dikkat ediliyor mu? Uyku saatlerinde nasıl bir uygulama var, zorunluluk var mı yada uyumayan çocuklara yönelik nasıl aktiviteler var.


Çalışanlar:


Sınıftan kim sorumlu? Eğitim düzeyi ne? Çocuk başına düşen öğretmen sayısı kaç ve diğer öğretmenlerin eğitim düzeyleri nasıl? Sınıf öğretmeni yada başka öğretmenler gelemediğinde idare nasıl sağlanıyor, yıl boyunca çalışanlar ne sıklıkta değişiyor. (Öğretmenlerin devamlılığı bence çok önemli bir konu zira çocuklar iki günde bir değişen yeni yüzlerden çok alıştıkları, sevdikleri yüzleri görmeyi istiyorlar) Çalışanlar arasında ilk yardım eğitimi olan var mı, varsa kaç kişi eğitimli? (Kurumlarda ilk yardım yapmaya yetkisi olan kişinin mutlaka sağlık bakanlığı onaylı sertifikası olması gerekir, bu tür belgesi olmayan bir kişinin uygulayacağı ilk yardım, ilk tehlikeye de dönüşebilir) Kreşi ziyaret eden bir çocuk doktoru var mı?, ne sıklıkta sağlık taraması yapılıyor?



Bilgilendirme:


Çocuğunuzun gelişimi, gruplara katılımı, aktivitelere ilgisi vesaire gibi konularda nasıl bir bilgilendirme ağı sağlanıyor. Kamera ile takip imkanı var mı? İstegiğinizde gidip bilgi alacağınız danışabileceğiniz bir uzman ve rehberlik hizmetleri var mı?


Gözlem:


Kreşlere gidip ziyaret ettiğinizde içerideki çocuklar size nasıl görünüyor? Mutlu ve rahatlar mı? Yoksa huzursuz ve asık suratlı mı?Çalışanlar nasıl görünüyorlar çocuklar ile ilgili mi yoksa aralarında konuşarak göz ucuyla çocuklara bakmak ile mi yetiniyorlar? Kullandıkları oyuncaklar nasıl? Temiz ve yeni oyuncaklar mı yoksa eskimeye yüz tutmuş kirli görünümlüler mi?


Elbette söz konusu çocuklarımızın gelişimi ve eğitimi olunca hepimizin farklı farklı beklentileri ve öncelikleri olabiliyor ve bu saydığım sorular herkesin beklentilerine göre uzuyor yada kısalıyor. Önemli olan çocuklarımızın gelişimine güzel katkı sağlayabilecek onları mutlu edecek en uygun kreş konusunda karar verebilmek. Kendime ve bütün ebeveynlere kolaylıklar diliyorum.

(24 Temmuz 2009 Cuma,bebek.com köşemden alıntıdır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder