20 Ekim 2010 Çarşamba

Gelelim “balkabağının” faydalarına

Kış mevsiminin gelmesiyle manavlarda, marketlerde, adeta masallardan gelmiş gibi duran, sevimli mi sevimli, faydalı mı faydalı, bol lifli harika bir meyve boy göstermeye başladı. Balkabağı…

Balkabağı deyip geçmeyin, sayısız faydası var bu meyvenin aslında. Soframıza her ne kadar sadece bir tatlı türü olarak girse de pek çok şey yapılabilir balkabağından. Özellikle de bebek ve çocukların beslenmesinde güzel tariflere rastlamak mümkün.

Öncelikle nedir balkabağının faydaları kısaca bir hatırlayalım. En önemli özelliği zaten lifli ve besleyici bir gıda olması… İçerdiği beta-karoten (provitamin A), C vitamini ve potasyum sayesinde sağlıklı bir öğün için güzel bir tercih. 1 küçük tabak balkabağı vücudun günlük provitamin A ihtiyacının %25’ini karşılamaktadır. A vitaminin öncül maddesi olan beta-karoten vücurra karaciğerde depolanır ve vücut ihtiyaç duyduğunda A vitaminine dönüşür. Beta-karoten, birçok kanser çeşidinin, kalp krizi ya da felce sebep olan damar sertleşmesi hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini sağlar. Bu faydalı vitamin sadece balkabağında yok tabii ki; sarı, turuncu ve koyu yeşil sebze ve meyveler beta karoten açısından zengin olduklarını belli ederler, örneğin havuç, lahana, brokoli, kavun, şeftali, kayısı da beta-karoten açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Çocuklara balkabağı ile hazırlayabileceğimiz zengin tarifler olduğunu söylemiştim. Benim kızıma en çok yaptıklarım ise balkabağı çorbası ve muhallebisi olmuştu bebekliğinde. Şimdi ise tatlı olarak tüketmeyi seviyor. Bu mevsimde haftada bir iki gün de olsa hazırlayıp sofranıza koyabileceğiniz lezzetli tarifler var internette. Mesela Patatesli balkabağı çorbası, bebeğiniz için balkabaklı, pirinç unlu bir muhallebi, ya da okul beslenme çantasına bir dilim balkabaklı, portakallı kek güzel seçimlerden olabilir. Yarım kâse balkabağı ile hazırlayacağınız kek hem besleyici, hem de düşük kalorili bir tercih olacaktır. Balkabağı ile çorbasından, tuzlusuna, tatlısına kadar pek çok tarif bulmak mümkün. Aklıma gelenler, balkabaklı börek, mücver, pasta, puding hatta balkabaklı baklava tarifi bile görmüştüm tarifleri araştırdığım dönemlerde.

Sadece çocuklar için değil tabii ki bizler için de çok faydalı balkabağı. Sadece balkabağı da değil, balkabağı ile ilgili pek çok şey faydalı, çiçeğinden, çekirdeğine hatta özellikle de yağına. Kabak çekirdeği yağı içerdiği E vitamini sayesinde önemli bir antioksidan ve zengin bir çinko kaynağı... E vitaminin yaşlanmayı geciktiren etkisini bilmem yeniden hatırlatmaya gerek var mı? En fazla kabak çekirdeğinde bulunan bu yağ adeta mucizevî faydalara sahip aslında. Kandaki trigliseridleri azaltıyor, kolesterolü düşürmeye, bağırsak, prostat gibi kanser türlerini önlemeye yardımcı oluyor.

Özetle balkabağı öyle sıradan bir masal efsanesi değil, evet belki bir arabaya dönüşmüyor ama içeriğindeki mucize ile üzerimizde çok daha faydalı değişikliklere neden olabiliyor. Kış bitmeden bol bol balkabaklı tarifler denemeniz ve afiyetle tüketmeniz dileğiyle.

(21 Ocak 2010 Perşembe, bebek.com köşemden alıntıdır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder