20 Ekim 2010 Çarşamba

Oto koltuğu en güvenli anne kucağı!

Oto koltuğu zorunlu hale geliyor, gelecek derken 1 Haziran itibariyle bu zorunluluk yürürlüğe girdi bile. Peki gerçekten girebildi mi acaba?

Daha bir saat önce trafik ışıklarında arabanın arkasında ayakta duran bir minik bana el salladı!

Oto koltuğu edinmeyen son aile değiller eminim, pek çok arabada hala oto koltuğu yok.

Peki nereden çıktı bu zorunluluk diye merak edenlere kısa bir özet: Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150. maddesinde yapılan değişiklik sayesinde, boyu 135 santimetreden, kilosu 36 kilogramdan az olan çocuklar için oto koltuğu artık zorunlu.

Çocukların can güvenliğinin sağlanması, muhtemel trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların azaltılması için hayata geçirilen bu muhteşem uygulamaya aykırı hareket edenlere ise 62 lira para cezası ve 15 ceza puanı uygulanacak.

Kucağımızda taşıyorduk, ya da çocuğumuz arka koltukta rahat rahat oturuyordu gerek var mıydı demeyin. istatistikler ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanan kazalarda %46 oranında çocukların zarar gördüğünü açıklıyor.

Bir başka gerçek ise oto koltuğunun ülkemizde pek de doğru kullanılmadığı. Ülkemizde 9 aya kadar uygulansa da aslında uluslar arası uygulamada en az 1 yaşına kadar küçük çocukların oto koltuğunun, yüzü geriye bakacak şekilde monte edilmesi gerekiyor. Hatta İsveç’te 15 kilonun altında bütün çocuklar için bu oturuş şekli mecburi. Bazı Avrupa ülkelerinde ise 2 yaşa kadar çocukların bu şekilde yolculuk etmesi öneriiliyor.Bu oturuş şekli diğerine oranla 5 kat daha güvenli.

Ülkemizde bu yanlış kullanım nedeniyle de zarar gören çocukların sayısı hayli fazla. Oto koltuklarının ters monte edilmesi için aparatlar var. Benim kızım için kullandığım koltuğun böyle bir parçası beraberinde verilmişti, ancak pek çok model sadece oto koltuğu üretiyor, ve bu parçayı ayrıca satın almanız gerekiyor.

Bir başka konu ise ISOFIX ve emniyet kemeri. Oto koltuğu sağlam bir şekilde araca monte edilmediği takdirde ciddi bir tehliye oluşturuyor.

Oto koltuğu seçiminde internette çok faydalı bilgiler bulabilirsiniz. Öncelikle çocuğunuzun kilosuna, yaşına ve Avrupa Güvenlik Standartlarına uygun bir koltuk seçmeniz gerekiyor. Çocuğunuzu koltuğa doğru pozisyonda oturtmak ve her zaman emniyet kemeri ile doğru şekilde bağlamak çok önemli.

Her zaman en pahallı koltuk en güvenli koltuk anlamına gelmiyor, mutlaka çok iyi araştırmalı ve görerek almalısınız. Çocuğun koltuğa oturup oturmayacağı, alışıp alışamayacağı gibi konulardaki kaygınız ise kesinlikle sizin kararlılığınız ile doğru orantılı. Başlarda ağlasalar da onlar için en güvenli yolculuk şeklinin bu olduğuna önce siz inanmalı ve bunu kararlı bir şekilde uygulamalısınız. Biz alternatif bir yolculuk şekli sunmadıkça çocuklar aslında kuralları bizden daha fazla benimsiyor.

Ben yine de bu uygulamada en çok üçüz ailelerine kolaylıklar diliyorum. Sanırım oto koltuğundan önce yeni bir araba bakmaya başlamış olabilirler.

Son olarak söylemek istediğim, arabaların arka camından bize el sallayan minikler gerçekten çok sevimli ama biz yine de onları oto koltuğunda kemerleri bağlı şekilde bize el sallarken görmeyi istiyoruz.

Bütün çocuklara güvenli yolculuklar!!

(10 Haziran 2010 Perşembe, bebek.com köşemden alıntıdır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder