1 Mart 2011 Salı

Çocuklarda bedenler büyüyor!

Geçenlerde ilginç bir şeye şahit oldum, ilkokul 3. sınıfta giydiğim bir elbisem kızıma neredeyse tastamam oldu. Bir dakika! Kızım daha 5 yaşında bile değil. Kilosu persentil eğrisinde %50’lerde olmasına rağmen neredeyse benim 7-8 yaşımdaki ebatlarımda.
Aslında bu gerçeğe şaşırmamalı. Geçtiğimiz Eylül ayında BBC, İngiltere’de çocuk giyimi ölçüleri üzerine proje yürüten bir grubun çalışmalarına dikkat çekti. Hala devam etmekte olan bu araştırmada, yaşları 4 ila 17 arasında, altı bin çocuk üzerinde ölçümler yapılmakta ve şu ana kadar ortaya çıkan veriler oldukça dikkat çekici ve bir o kadar da endişelendirici boyutta.

Çocukları 6 saniye içerisinde tarayan bir alet sayesinde, çocukların sadece kiloları, boyları değil, kol-bacak uzunlukları, bel, basen, omuz ölçüleri gibi 200’e yakın ölçüm de kaydediliyor. En son 1990’da ve daha öncesinde yapılan araştırmaların verileri ile karşılaştırıldığında bu çalışma obezitenin korkunç boyutlarını da gün yüzüne çıkarıyor.

Şöyle örnekler verelim; son 35 sene içerisinde çocukların bel çevresi ortalama 12cm kalınlaşmış. Çocukların %30’u şu anda normal kilosunun üzerinde… Basen bölgelerinde ise son 25 senede neredeyse yarı yarıya varan bir genişleme söz konusu.

Çocuk giyiminde de son yıllarda bu ihtiyaca yönelik çözümler aranıyor ve bu büyümeye ayak uyduracak yöntemler geliştiriliyor. Dikkat ederseniz bugün pek çok markanın çocuk kıyafetlerinin belleri esnek, ayarlanabilir, paçalar ve manşetler genelde düğmeli. Yapılan bu araştırma sonunda, üreticilerin de son 20 senedir kullandıkları ölçüleri değiştirecekleri, tasarımlarını yeni bedenlere uyarlayacakları tahmin ediliyor. Büyüyen tek şey çocukların kıyafetleri, okul üniformaları da değil üstelik. İngiltere’de ve Amerika’da 2-8 yaş arası çocukların oyun alanları, salıncaklar ve kaydıraklar bile bu yeni ölçülere ayak uyduracak şekilde yeniden dizayn ediliyor. 2011 ortalarında açıklanacak bu raporun tam sonuçları ise gerçekten merakla beklenecek türden.

Bütün bunların amacı obezite ile mücadele eden bu çocukların kendilerini mutsuz hissetmemeleri, istedikleri giysileri giymeleri, rahatça oyun oynayabilmeleri için tabii ki ama çocukların bu sorunlarının üstesinden giysi bedenlerini, oyun araçlarını genişleterek gelemeyiz ne yazık ki.

“Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılında dünyadaki çocukların yüzde 10’unun obez olacağını öngörüyor. Yine Dünya Sağlık Örgütü, son 14 yılda dünyada obezitenin %60 oranında arttığına dikkat çekiyor. Burada görev ve sorumluluk biz anne babalara düşüyor. Çocuklarımızın gelişimlerini takip etmek, yolunda gitmeyen durumlarda uzmanlardan yardım almak, çocuklarımızı daha aktif olmaya, sağlıklı beslenmeye, spor yapmaya teşvik etmek bizim elimizde. Bu araştırma tamamlandığında çocukların bedenleri ve kıyafetleri nasıl bir hal olacak merakla bekleyelim ve görelim.

(20 Aralık 2010 Pazartesi, bebek.com köşemden alıntıdır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder